ΠΟΙΟΝ ΧΥΜΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ?

Συχνή επιλογή μικρών και μεγάλων που αναζητούν δροσιά ή ευκολία είναι ο χυμός. Σήμερα πια έχει γίνει και κομμάτι του marketing με διάφορα μαγαζιά να πρωτοτυπούν με συνταγές χυμών. Στον κόσμο του εμπορίου υπάρχει πληθώρα ετικετών χυμών με ότι φρούτο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Γνωρίζουμε όμως ποιος χυμός έχει το μεγαλύτερο όφελος στην υγεία μας και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των ειδών του?

Το είδος του χυμού εξαρτάται κυρίως από το διάστημα της διάρκειας ζωής τους ή από την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα. Όσοι χυμοί βρίσκονται εκτός ψυγείου έχουν διάρκεια μέχρι εννέα μήνες, ενώ όσοι διατηρούνται στο ψυγείο ζουν μέχρι 35 ημέρες.

Ο πιο σημαντικός, όμως, διαχωρισμός τους γίνεται με βάση την περιεκτικότητα τους σε φρούτα. Ο 100% φυσικός χυμός δεν περιέχει ζάχαρη ή συντηρητικά και προέρχεται μόνο από τα φρούτα. Ο συμπυκνωμένος φυσικός χυμός είναι το προϊόν συμπύκνωσης διάφορων φυσικών χυμών, το οποίο στην συνέχεια αραιώνεται με νερό. Η τρίτη κατηγορία είναι ο χυμός από νέκταρ φρούτων. Αποτελείται από τουλάχιστον 45% χυμό αλλά έχει προστεθεί μέρος νερού και ζάχαρης (γλυκαντικά ή άλλα πρόσθετα). Τέλος υπάρχει το φρουτοποτό με σύσταση από < 35% χυμό, νερό και ζάχαρη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από το σύνολο των ερευνών του, αναφέρει πως η δράση των χυμών στην υγεία οφείλεται σε μάλλον άγνωστους μηχανισμούς μέχρι σήμερα, πιθανόν λόγω της αυξημένης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών με την κατανάλωση του και την επίδραση αυτών στους παράγοντες κινδύνου των νοσημάτων. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι χυμοί δρουν προστατευτικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην αρτηριακή πίεση και στον σακχαρώδη διαβήτη, όμως υπάρχει ανησυχία για το είδος του χυμού που πρέπει να επιλέγουμε και την προτεινόμενη μερίδα κατανάλωσης. Τα φρούτα, και κατά ένα μέρος οι χυμοί τους, περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά στοιχεία, νερό και μια ατελείωτη λίστα άλλων ευεργετικών συστατικών.

Η επιλογή, όμως, του ιδανικού χυμού είναι πολύ σημαντική γιατί:

  • οι χυμοί με αυξημένο ποσοστό σε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, όπως το φρουτοποτό, αυξάνουν εύκολα το ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνεται και υστερούν στα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία.
  • Η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού έχει σχετιστεί με καλύτερες διατροφικές επιλογές, χαμηλότερο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
  • Οι φυσικοί χυμοί μπορούν να μας χαρίσουν σημαντικό ποσοστό από τις ημερήσιες ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Τελικά να επιλέξω ή όχι χυμό?

Η απάντηση είναι ναι, αλλά πάντα με προσοχή στο είδος του χυμού, στην ποσότητα και στην συχνότητα κατανάλωσης. Ο φρέσκος χυμός πάντα θα αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη και θρεπτική λύση για την καθημερινότητα μας και για την υγεία μας. Φροντίζουμε να κρατάμε ισορροπία ανάμεσα στην κατανάλωση χυμών και φρέσκων φρούτων και η πρόσληψη του να μην ξεπερνά το ένα ποτήρι φρέσκου χυμού την ημέρα! Ο χυμός μπορεί να μας δώσει δροσιά, υγεία και γεύση σε κάθε μας βήμα! Να είστε δημιουργικοί με τα συστατικά των φρέσκων χυμών σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO, 2014) Ιncreasing fruit and vegetable consumption to reduce the risk of noncommunicable diseases. Διαθέσιμο στον διαδικτυακό ιστότοπο:
    http://www.who.int/elena/titles/bbc/fruit_vegetables_ncds/en/
  2. Κατσίλη Μαρία-Ελένη (2014). Σύγκριση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων διαφόρων χυμών και λειτουργικών ροφημάτων της ελληνικής αγοράς και αξιολόγηση της συχνότητας κατανάλωσης και της άποψης των καταναλωτών για αυτά. Πτυχιακή εργασία, Α.Τ.Ε.Ι Σητείας, τμήμα Διατροφής-διαιτολογίας.
    https://apothesis.lib.teicrete.gr/bitstream/handle/11713/166/KatsilliMaria2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  3. Βάσιλα Νικολέτα (2012). Μελέτη μεταβολής της ποιότητας των χυμών πορτοκαλιού, τομάτας και φράουλας κατά την επεξεργασία τους με όζον. Πτυχιακή εργασία, Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, τμήμα τεχνολογίας γεωπονίας. Διαθέσιμο στον διαδικτυακό ιστότοπο:
    http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/14605/STEG_TEGEP_00422_Medium.pdf?sequence=1