ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Ένας πρωτότυπος τίτλος είναι η πηγή δημιουργίας του άρθρου αυτού. Ο ξενόγλωσσος τίτλος του άρθρου είναι ‘Do as the Greeks do’ που σημαίνει ‘Κάν’το όπως οι Έλληνες’…τι μπορούμε να μάθουμε λοιπόν από τους Έλληνες;

Η επιστήμονας-αρθρογράφος Megan Meyer που επισκέπτεται την Ελλάδα, παραθέτει τους λόγους που ζουν οι Έλληνες με την δική τους οπτική της διατροφής και της ευτυχίας, όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας του πρωτότυπου άρθρου. Οι λόγοι λοιπόν που οι Έλληνες ζούμε τόσο ξεχωριστά συνοψίζονται σε οχτώ περιγραφές της:

  1. Είμαστε κοινωνικοί όταν τρώμε. Δηλαδή συνηθίζουμε να γευματίζουμε στις σημαντικές στιγμές μας, όπως ο γάμος, το γλέντι και οι παρέες.
  2. Πίνουμε κόκκινο κρασί. Το κρασί είναι κομμάτι της διατροφής πολλών Ελλήνων και ειδικά σε μέτριες ποσότητες κατανάλωσης είναι ευεργετικό.
  3. Η ποικιλία είναι το πιπέρι της ζωής. Η ελληνική διατροφή περιέχει ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, διάφορα είδη δημητριακών, πηγές ‘καλού’ λίπους (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο) και πηγές υγιεινής άπαχης πρωτεΐνης (αυγά, θαλασσινά, κοτόπουλο, όσπρια).
  4. Οι προβιοτικοί οργανισμοί έχουν θέση στο τραπέζι μας με την μορφή του γιαουρτιού και του τουρσιού.
  5. Προτιμούμε τις πηγές καλού λίπους (ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί, αβοκάντο).
  6. Το φαγητό για μας δεν είναι αγώνας δρόμου. Συχνά καταναλώνουμε με αργό ρυθμό το γεύμα μας σε συνδυασμό με σκέψη γύρω από αυτό.
  7. Δίνουμε σημασία στην φυσική δραστηριότητα. Πλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων πηγαίνουν για πρωινό τρέξιμο ή απογευματινές βόλτες.
  8. ‘Αγκαλιάζουμε΄ την σχέση μας με το φαγητό. Είναι μέρος της ζωής μας και το αγαπάμε!

Ο οκτάλογος αυτός θα μπορούσε να γίνει μια διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την ελληνική διατροφή. Είναι γνωστό πια πως η ελληνική-μεσογειακή διατροφή είναι αποδεδειγμένα μία από τις κορυφαίες διατροφές παγκοσμίως. Όμως στις μέρες μας πρέπει να εστιάσουμε και στο περιβάλλον του γεύματος και αυτό μάλλον είναι το στοιχείο που εντυπωσίασε την συγγραφέα. Οι Έλληνες ξέρουμε να διασκεδάζουμε τρώγοντας, να δίνουμε την αγάπη μας μέσα από το φαγητό και αυτό αποτελεί μέρος του λαού μας. Στο ελληνικό τραπέζι βρίσκονται όλα τα μυστικά διατροφής και υγείας, αρκεί να ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ιστοσελίδα International Food Information Council Foundation (2018).

Διαθέσιμο στον διαδικτυακό ιστότοπο:

https://foodinsight.org/eat-like-the-greeks-diet-newsbite