Οι ώρες που περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο ή στον δρόμο ανάμεσα σε ραντεβού και δουλειές είναι αρκετές ! Άρα, δεν πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια για να κινηθεί και να μείνει χορτάτο ?

Γι αυτό και η σημασία των ενδιάμεσων γευμάτων είναι τόσο σημαντική, όσο και των κυρίως γευμάτων ! Αν παραλείπεις συχνά τα ενδιάμεσα γεύματα σου με την σκέψη ‘πού θα το κουβαλάω αυτό τώρα;’ ή ‘θα φάω όταν γυρίσω!’, τότε αξίζει να διαβάσεις παρακάτω !

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ;

Ο πιο σημαντικός λόγος της ύπαρξης των ενδιάμεσων γευμάτων είναι η ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) μέσα στην ημέρα. Η γλυκόζη ανεβοκατεβαίνει κάθε 3 με 4 ώρες με αποτέλεσμα στο διάστημα που κατεβαίνει ή είναι ήδη κατεβασμένη, να νιώθεις το αίσθημα της πείνας ή να έχεις μια ακατανίκητη επιθυμία για κάποιο τρόφιμο !

Αν, όμως, γνωρίζεις πως θα είσαι πολλές ώρες στον δρόμο και έχεις προβλέψει για αυτό, τότε την στιγμή που θα πεινάσεις, θα έχεις την σωστή διατροφική επιλογή μαζί σου !

Στα πλαίσια της ρύθμισης της γλυκόζης, προκύπτει και το πρόβλημα του τι θα φας όταν θα έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος. Οι πιθανότητες να επιλέξεις τρόφιμο με χαμηλότερη θρεπτική αξία (πχ πίτσα, έτοιμα γρήγορα γεύματα κλπ) είναι σημαντικά περισσότερες, αν είσαι πολλές ώρες χωρίς φαγητό ! Το ίδιο πιθανό είναι να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα από το συνηθισμένο όταν θα έρθει η ώρα του κυρίως γεύματος !

Εξάλλου, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής περιέχει φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλες ομάδες τροφίμων, οι οποίες δεν ‘χωρούν’ εύκολα στα κυρίως γεύματα !

Ο προγραμματισμός και η οργάνωση των τάπερ είναι οι σύμμαχοι σου σε αυτήν την προσπάθεια ! Θα σε βοηθούσε ενα μικρό τάπερ με χωρίσματα ή ένα θερμός ώστε να μην έχεις καμία δικαιολογία ότι δεν μπορείς να το μεταφέρεις !

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΝΑΚ ΤΟΥ…ΔΡΟΜΟΥ ?

Γνωρίζοντας το πρόγραμμα της ημέρας σου ή ακόμα και της εβδομάδας, βάλε στην τσάντα σου κάποια από τα παρακάτω :

 1. αποξηραμένα φρούτα (με ή χωρίς λίγη μαύρη σοκολάτα)
 2. μείγμα ξηρών καρπών (ανάλατοι και ωμοί) και αποξηραμένων φρούτων
 3. σπιτική μπάρα δημητριακών με υλικά της επιλογής σου
 4. 1 κομμάτι σπιτικό κέικ ή σπιτική πίτα με λαχανικά και τυρί/κοτόπουλο
 5. 2 μπισκότα πολυδημητριακών ή τύπου κλασσικά με 1 φρούτο
 6. 2 μπισκότα πολυδημητριακών ή τύπου κλασσικά με γάλα (ατομική συσκευασία)
 7. smoothie με γάλα και φράουλες/μπανάνα και μέλι ή ξηρούς καρπούς
 8. γλυκό τοστ με ψωμί ολικής, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και 1 φρούτο
 9. κουλούρι ολικής με τυρί κρέμα και γαλοπούλα
 10. χαλβάς (ατομική συσκευασία ή συσκευασμένος από το σπίτι)
 11. φυσικός χυμός με τουλάχιστον 2 φρούτα της επιλογής σου

* οι διατροφικές επιλογές και οι μερίδες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές για τον γενικό πληθυσμό !