τυρί και αλάτι

Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα και πιο δημοφιλή σε κατανάλωση τυριά είναι αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι. Γι’ αυτό και η βιομηχανία τροφίμων καινοτομεί με προϊόντα λιγότερης περιεκτικότητας σε αλάτι. Πόσο αλάτι επιτρέπεται όμως για να χαρακτηριστεί ένα τυρί χαμηλότερο σε αλάτι ;

Για να το βρεις, πρέπει να αναζητήσεις πάνω στο προϊόν ή στα διατροφικά στοιχεία του τις φράσεις ‘ ελεύθερο νατρίου ή άλατος ‘ , ‘ χαμηλό σε νάτριο ‘ , ‘ μειωμένο ή light σε νάτριο ‘. Μπορείς, επίσης, να ελέγχεις την διατροφική ετικέτα ελέγχοντας την % συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι.

Διάλεξε τυριά που αναφέρουν ότι η πρόσληψη αλατιού στην μερίδα του αντιστοιχεί σε < 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Ποια τυριά να επιλέγω και ποια να προσέχω ;

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, συνέκρινα τα τυριά που προτιμούμε περισσότερο χωρίζοντας τα σε χαμηλή και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όμως, δεν χρειάζεται να επιλέγεις συνεχώς τα συγκεκριμένα είδη τυριών, αρκεί να προσέχεις την συχνότητα κατανάλωσης των τυριών με περισσότερο αλάτι !

Τα πιο δημοφιλή τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στα ελληνικά super market είναι :

  • Ανθότυρο Κρήτης

  • Κατίκι Δομοκού

  • Τυρί κρέμα πλήρες

  • Φρέσκια μοτσαρέλα

  • Φέτα ελαφριά χωρίς αλάτι

  • Cottage ή flair τυρί

  • Ρικότα

  • Κάποια από τα ελληνικά κίτρινα τυριά σε φέτες ή κομμάτι

  • Μανούρι

τυριά με λιγότερο αλάτι

Στην αντίθετη πλευρά, βρίσκονται τα τυριά με περισσότερο αλάτι :

  • Γραβιέρα

  • Κεφαλοτύρι

  • Φέτα πλήρης

  • Ροκφόρ

  • Παρμεζάνα

  • Edam

  • Gouda

  • Κεφαλογραβιέρα

  • Τσένταρ

τυριά με περισσότερο αλάτι

Εξαιρετική επιλογή ως επιλογή σε περιεκτικότητα λιπαρών και αλατιού είναι το κατίκι Δομοκού, το cottage, το ρικότα, αλλά και το ανθότυρο Κρήτης.

Για να διατηρήσεις τα επιθυμητά επίπεδα πρόσληψης αλατιού μέσα στην εβδομάδα ή για να μπορέσεις να βελτιώσεις την υγεία και την διατροφή σου, προσπάθησε να συνδυάσεις τα ανάλατα τυριά με τα τυριά με περισσότερο αλάτι.

Πόσο τυρί να καταναλώνω την ημέρα ;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε τυρί εξαρτάται από τις διατροφικές ανάγκες σου και τις επιλογές σου. Καθώς το τυρί είναι βασική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, συστήνεται να καταναλώνεις μέχρι 2-3 μερίδες / ημέρα, ενώ η κάθε μερίδα ισούται με 30 γραμμάρια ή περίπου 1 κουταλιά της σούπας ή 1 φέτα τυρί του τοστ.

Απόλαυσε υπεύθυνα και ισορροπημένα !

Δημοσιευμένο στο Fitness Motivation Hellas.