αυγά και χοληστερόλη

Τα αυγά έχουν φανατικό κοινό κατανάλωσης και είναι από τα πιο συχνά τρόφιμα που καταναλώνουμε εβδομαδιαίως με διάφορους τρόπους. Ένας από τους πιο συχνούς διατροφικούς μύθους που κυκλοφορούν είναι ότι τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη. Τι ισχύει τελικά ; Ποια είναι η διατροφική αξία του αυγού ;

Αυγά και χοληστερόλη

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί στην αντίληψη του κοινού ότι τα αυγά προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης (ή χοληστερόλης) του αίματος και θα πρέπει να αποφεύγονται. Πολύ συχνά, επίσης, υπάρχουν και γιατροί που συστήνουν την αποφυγή των αυγών σε ασθενείς με αυξημένη χοληστερίνη. Η σύσταση αυτή βασίζεται σε επιστημονικές γνώσεις και διατροφικές οδηγίες του 1958, όπου όντως οι Αμερικάνικες συστάσεις ήθελαν μειωμένη την κατανάλωση του αυγού.

Σήμερα, όμως δεν υπάρχει καμία σχεδόν μελέτη που να συνδέει το αβγό με την αυξημένη χοληστερίνη ! Αντίθετα, οι επίσημες διατροφικές οδηγίες του 2015 συστήνουν τα αυγά, τα θαλασσινά και τα άπαχα κρέατα σε όλο τον πληθυσμό τηρώντας την ισορροπημένη κατανάλωση.

Η αυξημένη χοληστερίνη στις εξετάσεις μας μπορεί να οφείλεται και στην διατροφή αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό προκαλείται από τον ίδιο τον οργανισμό. Στις παλιότερες μελέτες, οι καταναλωτές που προτιμούσαν συχνά τα αυγά, τα επέλεγαν συνήθως τηγανητά ή σε συνδυασμό με αλλαντικά/λουκάνικα και άλλα προϊόντα τέτοιου είδους. Το συμπέρασμα που έχουν καταλήξει μέχρι τώρα οι μελέτες είναι ότι όντως κάποια ‘κακά’ λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη. Και αυτά είναι τα λεγόμενα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τα trans λιπαρά οξέα, είδη λιπαρών που δεν υπάρχουν στο αυγό. Αυτά τα είδη λιπαρών συνδέονται άμεσα με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και βρίσκονται σε ζωικά τρόφιμα (αλλαντικά, βούτυρο, παστά κλπ) και σε επεξεργασμένα τρόφιμα (κέικ, επεξεργασμένα έλαια κλπ).

διατροφική αξία αυγού

Θρεπτική αξία αυγού

Τα αυγά είναι τρόφιμα με σπουδαία διατροφική αξία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με μοναδικό συνδυασμό απαραίτητων αμινοξέων. Ταυτόχρονα, ο κρόκος είναι πλούσιος σε αιμικό σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και καροτενοειδή. Συνδυάζει, επίσης, καλά επίπεδα φολικού οξέος, βιοτίνης, σεληνίου, Β12, ριβοφλαβίνης και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αυγού που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι :

  • Περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε χολίνη από όλα τα τρόφιμα. Η χολίνη είναι απαραίτητα για την σωστή ηπατική λειτουργία, είναι συνυπεύθυνη για τον μεταβολισμό των λιπιδίων και για την μεταφορά των νευρικών σημάτων.
  • Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα σε μορφές της βιταμίνης D, που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της, αντί για την χορήγηση συμπληρωμάτων.
  • Αποτελεί πηγή των μοναδικών αντιοξειδωτικών στοιχείων λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
  • Η ολόκληρη κατανάλωση του αυγού αποδίδει τα περισσότερα διατροφικά οφέλη, και όχι μόνο το ασπράδι !

Επιπλέον, τα αυγά είναι εξαιρετικός σύμμαχος σε ένα πρόγραμμα διατροφής καθώς είναι από τις πιο οικονομικές, ποιοτικές και ευέλικτες επιλογές πρωτεΐνης. Η προσθήκη του αυγού στο γεύμα σου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορεσμού στο γεύμα σου, να σε βοηθήσει να ελέγξεις την πείνα σου, αποδίδει λίγες θερμίδες και μεγάλη διατροφική αξία και δίνει πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης !

Επομένως, από όσα αναλύθηκαν παραπάνω, είναι καλό να κρατήσεις 3 σημεία κλειδιά.

Τα αυγά δεν σχετίζονται με την αυξημένη χοληστερόλη αίματος, εφόσον δεν γίνονται υπερβολές στην κατανάλωση τους (>10 αυγά την εβδομάδα).

Συστήνεται να καταναλώνονται μέχρι 4 – 7 ολόκληρα αυγά / εβδομάδα ανάλογα με το ιστορικό υγείας σου.

Μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί σύμμαχοι σε ένα πρόγραμμα διατροφής, με πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και λίγες θερμίδες.

Απόλαυσε υγιεινά και υπεύθυνα !