Τι σκέφτεσαι όταν ακούς την λέξη λίπος ; Οι πιο πιθανές σκέψεις σου θα είναι βάρος, θερμίδες, από πού παίρνω λίπος και πόσο λίπος έχω στο σώμα μου.

Γνωρίζεις πόσες θερμίδες έχεις 1 κιλό λίπους ; Ποιες είναι οι χρήσεις του λίπους στο σώμα σου ; Ποια είναι τα ιδανικά ποσοστά λίπους για την υγεία σου ;

 

λίπος και θερμίδες

Πόσες θερμίδες έχει 1 κιλό Λίπους

 

 

Ποια Είναι Η Χρήση Του Λίπους Στο Σώμα Σου ;

 

Το λίπος στο σώμα μας έχει δομικό και απαραίτητο χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί και ως αποθήκη ενέργειας του σώματος. Αν αφήσουμε προς το παρόν τον ρόλο της αποθήκευσης, το λίπος είναι ζωτικό σημείο για την σωστή λειτουργία των οργάνων και του σώματος.

Συνοπτικά, το απαραίτητο λίπος :

 • είναι κύριο συστατικό των μυών, του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και των οργάνων
 • είναι κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών με την μορφή των λιποκυττάρων
 • λειτουργεί ως “συμπυκνωτής” ενέργειας
 • είναι φορέας των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E, K) μέσω των λιπιδίων
 • αυξάνει τον κορεσμό του γεύματος
 • προστατεύει και συγκρατεί τα όργανα και τα νεύρα του σώματος
 • συμμετέχει ενεργά στην σύνθεση σημαντικών ορμονών
 • σε προστατεύει από την μείωση ή την αύξηση της θερμοκρασίας, λειτουργώντας ως μονωτικό υλικό

Επομένως, είναι σαφές ότι το λίπος είναι απαραίτητο και φυσιολογικό συστατικό του σώματος αλλά και ένας ενεργός ιστός. Παλαιότερα, ο όγκος του λίπος θεωρούταν ως αδρανές όργανο, όμως σήμερα αυτή η αντίληψη έχει καταρριφθεί, καθώς συμμετέχει σε όλα τα παραπάνω.

Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχει παραπάνω λίπος στο σώμα σου ;

 

Λίπος Και Θερμίδες

 

Ο δεύτερος ρόλος του λίπους είναι ο αποθηκευτικός. Στην ουσία το λίπος είναι η αποθήκη ενέργειας του σώματος σου, μια διαδικασία εντελώς φυσιολογική με βάση τους βιολογικούς μηχανισμούς για όλα τα ζωντανά πλάσματα.

Τι είναι δηλαδή το λίπος που έχεις στους γοφούς σου, στην κοιλιά σου και στα χέρια σου ; Αποθήκη ενέργειας για μια τυχόν δύσκολη στιγμή που μπορεί να αφήσεις τον οργανισμό σου νηστικό ! Σε περίπτωση ασιτίας ή εξαντλητικής δίαιτας ή ενός σοβαρού νοσήματος, το σώμα σου θα στραφεί σε αυτά τα αποθέματα για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται για να ζήσεις !

Στην αντίθετη πλευρά, βρίσκεται η μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στο σώμα μας, η οποία οδηγεί στην παχυσαρκία. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι θερμίδες !

Η σχέση είναι απλή και πάντα ακολουθεί την εξής πορεία :

 • το γεύμα σου είναι περισσότερο από ότι χρειάζεσαι σε θερμίδες , ανεξαρτήτως τι είδους γεύμα είναι αυτό
 • ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί με άλλον τρόπο τις παραπάνω θερμίδες
 • τις αποθηκεύει για μελλοντική χρήση
 • συνεχόμενα γεύματα με παραπάνω θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι θα οδηγήσουν σε συσσώρευση λίπους σε όλο το σώμα σου
 • αύξηση σωματικού βάρους και ποσοστό λίπους

Η πορεία αυτή λειτουργεί και με την ανάστροφη πορεία :

 • αν αρχίσεις να μειώνεις τις θερμίδες σταδιακά μέσα στην ημέρα σου
 • και αρχίσεις να αυξάνεις την φυσική σου δραστηριότητα
 • το σώμα σου θα αρχίσει να “τρέφεται” από τα αποθέματα του
 • μείωση σωματικού βάρους και ποσοστό λίπους

Εδώ, χρειάζεται μια μεγάλη επισήμανση για τα εξής ερωτήματα : ‘ πως και από που μειώνω θερμίδες ‘ , ‘ ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους για μένα; ‘, τα οποία θα τα απαντήσουμε σε επόμενο άρθρο !

 

 

Πόσες Θερμίδες Έχει 1 Κιλό Λίπους ;

 

1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο με υδατάνθρακα ή πρωτεΐνη. Άρα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι 1 κιλό λίπους αντιστοιχεί σε 9000 θερμίδες. Η πραγματικότητα όμως μέσα στο σώμα μας είναι λίγο διαφορετική !

Το 1 κιλό λίπους αποτελείται από περίπου 70% καθαρό λίπος και το υπόλοιπο αποτελείται από κύτταρα και νερό. Επομένως, το 1 κιλό λίπους αποδίδει 7.000 με 7.500 θερμίδες, ανάλογα με το είδος του λιπώδους ιστού από όπου προέρχεται !

Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να περιγράψουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβεις σε πόση ποσότητα τροφίμου αντιστοιχούν αυτές οι θερμίδες ! Ας υποθέσουμε ότι καταναλώνεις 1 σουβλάκι τυλιχτό με γύρο χοιρινό απ’ όλα. Το θερμιδικό του περιεχόμενο κυμαίνεται από 800-1000 θερμίδες, οπότε με 7 σουβλάκια γύρο χοιρινό απ’ όλα, έχεις προσλάβει 1 κιλό λίπους ! Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι δεν έχεις καμία φυσική δραστηριότητα και δεν έχεις αλλάξει κάτι άλλο στην διατροφή σου, αλλά νομίζω έγινε αντιληπτό το πόσο εύκολη είναι η αύξηση του λίπους !

Ποια Είναι Τα Ιδανικά Ποσοστά Λίπους Για Μένα ;

 

Οι συστάσεις για το λίπος εξαρτώνται από την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεσαι, την κατάσταση της υγείας αλλά και από την συνολική σύσταση του σώματος σου. Γενικά, φαίνεται ότι το υγιές ποσοστό λίπους για τους άντρες κυμαίνεται από 15% μέχρι 25% για άνω των 40 ετών, και για τις γυναίκες κυμαίνεται από 17% μέχρι και 36% για άνω των 40 ετών επίσης.

 

Τέλος, θα ήθελα να κρατήσεις στο μυαλό σου ότι η αύξηση του λίπους στο σώμα σου είναι μια σχετικά εύκολη και ‘νόστιμη’ διαδικασία, αλλά με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει και το αντίθετο !