γλυκά και διατροφή

Χριστούγεννα = γλυκά ! Ναι, το ξέρω και το ξέρεις…όλο το σπίτι και το γύρω περιβάλλον μυρίζει σοκολάτα ή σιρόπι ! Επίσης, ξέρουμε και οι δύο ότι δεν θέλεις να αντισταθείς ! Πώς θα συνδυάσεις γλυκά και διατροφή όμως ;

Σε αυτό το μικρό άρθρο – δωράκι για τις γιορτινές ημέρες, θα δούμε πόσα γλυκά μπορείς να καταναλώσεις αλλά κυρίως γιατί πρέπει να τα καταναλώσεις !

 

Πόσα γλυκά μπορώ να καταναλώσω ;

 

Αν ανήκεις στα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής ή απώλειας βάρους, η ιδανική συχνότητα κατανάλωσης χριστουγεννιάτικων γλυκών είναι 1-2 γλυκά κάθε 3 ημέρες !

Εννοείται, όμως, ότι αυτό αφορά το εορταστικό διάστημα ! Μόλις η καθημερινότητα επανέλθει, η συχνότητα αυτή προσαρμόζεται.

Η σύσταση αυτή αφορά, επίσης, τον υγιή πληθυσμό και όχι άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Σε γενικές γραμμές, μετά το εορταστικό κλίμα, μια καλή συχνότητα είναι 1 γλυκό κάθε 3-4 ημέρες, όπου η μερίδα θα είναι 2-3 σειρές σοκολάτας ή 1 εκλέρ. Αυτό το διάστημα, το 1 γλυκό ισούται με 1 μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή 1 φέτα βασιλόπιτας !

γλυκά και διατροφή

Διατροφικά tips για την κατανάλωση γλυκών

Εκτός από την συχνότητα, έχει σημασία και το πως θα εντάξεις το γλυκό στην διατροφή σου αυτές τις μέρες. Υπάρχουν διάφορες απόψεις γύρω από αυτό με βάση τα προσωπικά βιώματα του καθένα. 

Πάμε να δούμε τι ισχύει μέχρι τώρα και πως θα εντάξεις ομαλότερα το χριστουγεννιάτικο γλυκό στην διατροφή σου.

 

  1. Είναι καλύτερα το γλυκό να συνοδεύει το γεύμα σου ή το σνακ σου ! Ο συνδυασμός γλυκού και κυρίως γεύματος ή σνακ θα βοηθήσει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, στον μεγαλύτερο κορεσμό και στην μεγαλύτερη ισορροπία στην διατροφή σου.
  2. Μην παραλείπεις κάποιο σνακ σου για να φας το γλυκό. Αν θέλεις το μελομακάρονο μαζί με τον απογευματινό καφέ σου, μην αμελήσεις το φρούτο σου εκείνη την στιγμή ή σε μια άλλη στιγμή της ημέρας. Το γλυκό δεν θα προσφέρει στο σώμα σου την απαραίτητη θρεπτική αξία, ενώ δεν θα “μάθεις” σε αυτήν την γλυκιά συνήθεια.
  3. Διάλεξε ενσυνείδητα τι γλυκό θα επιλέξεις. Όπως φαντάζομαι ξέρεις, η κατανάλωση γλυκού είναι για τον καθένα μια ξεχωριστή εμπειρία. Γι αυτό, επέλεξε προσεκτικά ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο γλυκό και βάλε αυτό στην εορταστική διατροφή σου !
  4. Προσοχή στα κεράσματα ! Το κέρασμα είναι από τις βασικές “παγίδες” αυτών των ημερών. Πολύ συχνά βρισκόμαστε να τρώμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε εκείνη την στιγμή ή δεν μας αρέσει ουσιαστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα σου πρότεινα να δεχτείς το κέρασμα και να το χαρίσεις σε κάποιον δικό σου ή να το καταναλώσεις όταν πραγματικά θέλεις !

Δώσε ένα άλλο νόημα στα γλυκά φέτος !

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ίσως να τα έχεις διαβάσει κάπου. Το φετινό μήνυμα για αυτές τις γιορτές, όμως, θα ήθελα να είναι διαφορετικό. Θα ήθελα να μην σκέφτεσαι πόσες θερμίδες έχει το γλυκό που επιλέγεις, αλλά να σκεφτείς να το απολαύσεις ! Ο στόχος της διατροφής δεν είναι για μένα ως επαγγελματία και ως άτομο, να στερηθείς ή να μετράς το πόσα γλυκά θα φας φέτος !

Στόχος της διατροφής μας είναι να τηρούμε την ισορροπία μεταξύ των γλυκών και των φρούτων μας κάθε μέρα, να μπορούμε να τα επιλέγουμε όλα και να απολαμβάνουμε κάθε γλυκό μας !

Γι αυτό και φέτος προτείνω να επιλέξεις το γλυκό που πραγματικά σου αρέσει, να συνεχίζεις να καταναλώνεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου και να το απολαύσεις !