ταχίνι ή φυστικοβούτυρο

Αν υιοθετείς την υγιεινή διατροφή και αν αγαπάς τα pancakes ή τον χαλβά, τότε σίγουρα έχεις δοκιμάσει ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Είναι δύο τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία τροφίμων για τους διαιτολόγους, αλλά με διαφορετική γεύση και παρόμοια διατροφική αξία !

Πάμε, λοιπόν, να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να βρούμε ποιο είναι πιο καλύτερο να επιλέγεις !

Θρεπτική αξία ταχινιού

Το ταχίνι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν από το σουσάμι και χρησιμοποιείται ως σκέτο άλειμμα ή ως συστατικό για γλυκά, κέικ, χαλβά, dressings και πολλά ακόμα. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί με την κλασσική γεύση του, με ολόκληρους τους σπόρους του σουσαμιού (ολικής άλεσης) ή με προσθήκη κάποιας γεύσης (κακάο, μέλι, φρούτα κλπ.)

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που αποδίδει μέτριες θερμίδες στην μερίδα του, αλλά με εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Συνοπτικά, το ταχίνι είναι υψηλό σε φυτικές ίνες, πηγή χαλκού, φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου. Επιπλέον, περιέχει την ένωση sesamol (σησαμόλη) μια δυνατή αντιοξειδωτική ένωση και τις αγαπημένες φυτοστερόλες που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, είναι πηγή σεληνίου, ένα δυνατό αντιοξειδωτικό στοιχείο που μειώνει την φλεγμονή και το οξειδωτικό stress (παράγοντες κινδύνου για ασθένειες).

Τα πιο σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση ταχινιού είναι η αντιοξειδωτική ικανότητα του, η προστασία που προσφέρει στην καρδιά λόγω των ωφέλιμων λιπαρών και των αντιοξειδωτικών, αλλά και η χρήση του ως πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φυτικών ινών !

Θρεπτική αξία φυστικοβούτυρου

Το φυστικοβούτυρο είναι το προϊόν από τους αλεσμένους καρπούς φυστικιού. Είναι, επίσης, ένα φυσικό προϊόν στην βάση του, εκτός από τις τεχνητές προσθήκες που γίνονται κατά την διαδικασία παραγωγής του. Στο ελληνικό εμπόριο κυκλοφορεί φυστικοβούτυρο με απαλή ή τραγανή υφή, κλασσικό ή με προσθήκη κακάο.

Το θρεπτικό του προφίλ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς από την μία συγκεντρώνει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, αλλά από την άλλη υπάρχουν συστατικά που απαιτούν προσοχή ! Το φυστικοβούτυρο είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών (κυρίως πολυφαινόλες και φυτοστερόλες) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως ολεϊκό οξύ). Έτσι, μπορεί να ρυθμίσει επαρκώς τα επίπεδα της γλυκόζης, να μειώσει την χοληστερόλη αίματος και να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα σου !

Ένα από τα πιο διάσημα οφέλη του φυστικοβούτυρου αφορά όσους ασκούνται ! Μέχρι τώρα, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και να να βελτιστοποιήσει την μυική αποκατάσταση. Επομένως, θα λέγαμε ότι μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή και ως προπονητικό σνακ !

Η ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση φυστικοβούτυρου επικεντρώνεται στο αλάτι και στα διάφορα είδη ελαίων που περιέχει. Δυστυχώς, πολλά από τα προϊόντα του εμπορίου είναι όντως αυξημένα σε αλάτι στην μερίδα τους, ενώ αναφέρουν ως δεύτερο και βασικό συστατικό το φοινικέλαιο. Επομένως, απαιτείται προσοχή στην επιλογή του προϊόντος που θα επιλέξεις ! Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να σκεφτείς ότι η ποσότητα που συνιστάται να καταναλώνεις είναι 2 κσ την ημέρα, άρα εφόσον τηρείται η ποσότητα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχία για το φυστικοβούτυρο !

ταχίνι ή φυστικοβούτυρο

Γιατί να επιλέξεις το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο ;

Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, να εντάξεις το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο στην διατροφή σου ;

Και τα δύο τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σου, εφόσον η ποσότητα κατανάλωσης τους είναι σε λογικές μερίδες ( < 2 κσ ) !

Αν νιώθεις λιγούρες ή συχνή ανάγκη για γλυκό, μπορούν να γίνουν εξαιρετικές επιλογές για ένα διατροφικό και εύκολο γλυκό !

Αν ασκείσαι συστηματικά, μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα δύο αλείμματα ως προπονητικό γεύμα, μαζί με ψωμί ολικής άλεσης ή ένα φρέσκο φρούτο !

Σε περίπτωση που η ανησυχία σου για αυτά τα προϊόντα είναι τα λιπαρά τους, φαίνεται πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για αυτό ! Η περιεκτικότητα τους στα “κακά” λιπαρά (κορεσμένα) είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα “καλά” λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα).

Θα σε βοηθήσουν στο αίσθημα πείνας ή στο καθημερινό αίσθημα κόπωσης λόγω του σιδήρου, της υφής και των υπόλοιπων στοιχείων τους !

Τι να επιλέξω τελικά ;

Το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας όταν προσέχουμε την διατροφική ετικέτα τους ! Και τα δύο αλείμματα είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, καλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και σημαντικών αντιοξειδωτικών στοιχείων ! Όμως, κάποια από τα προϊόντα της ελληνικής αγοράς απαιτούν την προσοχή μας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικά έλαια, ζάχαρη και αλάτι !

Απόλαυσε υπεύθυνα και διατροφικά !