δίαιτα και διατροφή

Πότε δυσκολεύτηκες πρώτη φορά να μειώσεις το βάρος σου ; Πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να πεινάει και να αναζητάει να φάει κάτι νόστιμο ; Αν έχεις βρεθεί κάποια στιγμή σε δίαιτα, ίσως έχεις νιώσει και εσύ κάτι από τα παραπάνω ! Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας είναι ίσως η αιτία που δυσκολεύεσαι με το βάρος και την διατροφή σου. Τι σου συμβαίνει, λοιπόν ;

Τι είναι ο φαύλος κύκλος της δίαιτας ;

Θα ήθελα να φανταστείς το παρακάτω σενάριο..

Θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, επομένως αναζητάς (στην καλύτερη των περιπτώσεων) κάποιον διαιτολόγο ή κάποια δίαιτα από γιατρό-γυμναστή κλπ ή ξεκινάς μόνος σου μια προσπάθεια..

Το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσεις ένα απλό πρόγραμμα διατροφής αρκετά μειωμένων θερμίδων…και με περιορισμό στα λιπαρά/γλυκά/τηγανητά τρόφιμα. Επομένως, μπαίνεις σε μια διαδικασία περιορισμού και στέρησης από τα αγαπημένα σου τρόφιμα.

Κάποια στιγμή θα βγεις για ένα φαγητό, για μια εκδρομή, σε ένα τραπέζι ή θα έχεις μια γιορτή και θα καταναλώσεις κάποιο τρόφιμο ‘απαγορευμένο’.

Τότε, το απαγορευμένο τρόφιμο είναι πιο δυνατό από εσένα…πιθανόν να καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα και….ΜΠΑΜ !

Αμέσως μετά ή την επόμενη ημέρα, νιώθεις βαρύς, φουσκωμένος, γεμάτος τύψεις και ενοχές..νιώθεις ότι η προσπάθεια σου έχει σταματήσει, ότι έχεις αυξήσει το βάρος σου..και σταματάς ! Σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζεις να τρως παραπάνω και την επόμενη ημέρα !

Αυτός, λοιπόν, εν συντομία είναι η μία από τις πλευρές του φαύλου κύκλου της δίαιτας !

Για να καταφέρεις να μειώσεις αποτελεσματικά το βάρος σου, πρέπει να “σπάσεις” αυτόν τον κύκλο και να μπορείς να καταναλώνεις όλα τα είδη τροφίμων χωρίς να νιώθεις περίεργα !

Η διατροφική εκπαίδευση και η αλλαγή της νοοτροπίας για την διατροφή σου είναι ο τρόπος να τα καταφέρεις !

Stay tuned για να αναλύσουμε και τις άλλες πλευρές αυτού του κύκλου !