cottage τυρί και διατροφή

Το τυρί cottage είναι το πιο διάσημο και αγαπημένο τυρί σε όσους ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής ή γυμναστικής. Στο μυαλό μας έχει συνδεθεί με την καλύτερη επιλογή τυριού, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή αν θέλουμε να αυξήσουμε την μυική μας μάζα ! Τι ξέρεις, όμως, πραγματικά για το τυρί cottage και την σχέση του με την διατροφή ;

Διατροφική αξία τυριού cottage

Το τυρί cottage είναι ένα σχετικά κρεμώδες τυρί, που σχηματίζει σβώλους και με μικρότερη ποσότητα πιο υγρού τυριού. Η καταγωγή του φαίνεται να είναι από την Βρετανία και τις Η.Π.Α. Χαρακτηρίζεται με εξαιρετικά ελαφριά γεύση, ουδέτερη και ίσως ελαφριά όξινη.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές ;

 • Αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες στην μερίδα του, σε σχέση με άλλα τυριά light. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα cottage στα ελληνικά supermarket κυμαίνονται από 80 – 97 θερμίδες στα 100 γραμμάρια ! Ένα άλλο είδος αλειφώμενου τυριού light αποδίδει περίπου 150 θερμίδες στην ίδια ποσότητα !

 • Είναι πηγή άφθονης πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το cottage αποδίδει 10 – 13 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια, όταν άλλα τυριά της ίδιας κατηγορίας αποδίδουν ~ 5 γραμμάρια !

 • Περιέχει μικρή ποσότητα λίπους στην μερίδα του. Υπάρχουν είδη cottage κλασικού άπαχου τυριού με 4 % λιπαρά, αλλά θα βρεις και με 2 % λιπαρά. Περιέχει 2,5 – 4,5 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος, όταν άλλα τυριά αλειφώμενα light περιέχουν 11-15 γραμμάρια !

 • Περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος. Η ποσότητα του συνολικού λίπους δεν είναι το μοναδικό θετικό χαρακτηριστικό για το λίπος του. Το τυρί cottage περιέχει και το λιγότερο κορεσμένο λίπος στην μερίδα του (2 -3 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια προϊόντος).

 • Περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σεληνίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου.

 • Είναι καλή πηγή της βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την διατήρηση του νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα χρήσιμη σε vegetarian άτομα.

Αναλύοντας τα πιο δημοφιλή προϊόντα τυριά cottage της αγοράς έχουμε :

83 – 97 θερμίδες στα 100 γραμμάρια προϊόντος

3 γραμμάρια υδατανθράκων, με την μορφή της λακτόζης

10 – 13 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια προϊόντος

2 – 4,5 γραμμάρια λιπαρών στα 100 γραμμάρια προϊόντος

0, 6 – 0,9 γραμμάρια αλατιού

Ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο

Βιταμίνη Β12

Χαρακτηρίζοντας, λοιπόν, το τυρί cottage με μια φράση θα λέγαμε ότι είναι ένα τυρί πολύ χαμηλό σε θερμίδες, υψηλό σε πρωτεΐνη, πολύ χαμηλό σε λίπος και αλάτι με ποικιλία μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Αρκετά προϊόντα έχουν, επίσης, καλλιέργεια προβιοτικών στοιχείων, το οποίο δεν είναι συχνό σε άλλα τυριά.

τυρί και διατροφή

Οφέλη με την κατανάλωση τυριού cottage

Το τυρί cottage μπορεί να γίνει μια καλή εναλλακτική για την καθημερινή σου διατροφή, είτε βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε όχι. Τι θα προσφέρει στο σώμα και στην υγεία σου ;

 • Θα σε βοηθήσει να νιώθεις χορτάτος για περισσότερη ώρα μετά το γεύμα σου. Η δράση του αυτή οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

 • Θα σε στηρίξει στην προσπάθεια σου να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις το βάρος σου. Φτιάχνοντας εύκολα, χορταστικά και πλήρη γεύματα χαμηλά σε θερμίδες, θα γίνει ένας εξαιρετικός σύμμαχος !

 • Θα βελτιώσει την εντερική σου λειτουργία λόγω των προβιοτικών στοιχείων. Αναζήτησε στην ετικέτα του προϊόντος διατροφικούς χαρακτηρισμούς όπως οξυγαλακτική καλλιέργεια, για να δεις αν το τυρί σου έχει προβιοτικά.

 • Θα βελτιώσει την διατροφική σου πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά στοιχεία (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σελήνιο), σε ασβέστιο και στην βιταμίνη Β12.

 • Θα αυξήσει εύκολα και νόστιμα την μυική σου μάζα είτε ασκείσαι είτε όχι. Το τυρί cottage περιέχει αυξημένη άπαχη πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Έτσι, χρησιμοποιείται σε ασκούμενους και μη, για να ενισχύσει την σύνθεση των μυών και να μειώσει την μυική κόπωση μετά την προπόνηση.

 • Θα ρυθμίσει επαρκώς τα επίπεδα του σακχάρου, της ινσουλίνης και άλλων σχετικών ορμονών. Και αυτή η δράση του οφείλεται στην αυξημένη πλήρη πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να είναι μια ιδανική επιλογή τυριού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ.

 • Μπορεί να ρυθμίσει το αίσθημα της ‘λιγούρας’ σου για αλμυρό ή γλυκό σνακ. Λόγω της πρωτεΐνης και των πολλών γευστικών συνδυασμών του, μπορεί να έχει θέση στην “επικίνδυνη” ώρα που θέλεις κάτι να τσιμπήσεις !

Υπάρχει κίνδυνος με την κατανάλωση cottage τυριού ;

Όχι, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος κίνδυνος με την συχνή κατανάλωση τυριού cottage. Σε αντίθεση με άλλα τυριά, περιέχει χαμηλό ποσοστό νατρίου, επομένως είναι ασφαλές και για άτομα με αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Απαιτείται, ωστόσο, προσοχή στα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη ! Η κύρια μορφή υδατάνθρακα του cottage είναι η λακτόζη. Έτσι, θα ήταν καλό να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση του σε άτομα με δυσανεξία σε αυτή ή σε άτομα με αλλεργία στα γαλακτοκομικά.

Άθληση και τυρί cottage

Αυτό το τυρί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπημένο σε όσους αθλούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά. Όντως, είναι πολύ χρήσιμο για να καλύψουν εύκολα τις αυξημένες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, αλλά και να μην “φορτωθούν” πολλές θερμίδες στο γεύμα τους.

Για παράδειγμα, αν συγκρίνουμε ένα κλασικό κίτρινο τυρί με 10%, θα δούμε ότι ναι μεν περιέχει πολύ περισσότερες πρωτεΐνες (33 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια τυριού, έναντι 12 γραμμαρίων πρωτεΐνης στο cottage) αλλά αποδίδει και τις τριπλάσιες θερμίδες στην ίδια μερίδα !

Επιπλέον, ένα τυπικό κίτρινο light τυρί περιέχει και την τριπλάσια ποσότητα σε συνολικό και κορεσμένο λίπος, γεγονός που δεν βοηθάει σητν συνολική υγεία του αθλούμενου.

Επομένως, η αγάπη των αθλούμενων για το cottage οφείλεται στο συνολικό καλό θρεπτικό προφίλ και μπορεί να γίνει μια πραγματικά εξαιρετική επιλογή τυριού !

Πώς να συνδυάζεις το cottage τυρί σου ;

Έχοντας στο μυαλό σου την σημαντική θρεπτική αξία αυτού του τυριού, μπορείς να βρεις διαφορετικούς τρόπους να το εντάξεις στην διατροφή σου. Προσπάθησε, αρχικά, να το συνδυάσεις με κάποιο τρόφιμο που περιέχει πρεβιοτικά στοιχεία, για να δημιουργήσεις τα αγαπημένα συμβιωτικά στοιχεία στο γεύμα σου. Έτσι, θα βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την εντερική υγεία σου και την ρύθμιση των ορμονών σου. Επίλεξε το cottage σου μαζί με μπανάνα, μήλο, δημητριακά ολικής ολικής αλέσεως ή ρύζι για να φτιάξεις αυτόν τον θρεπτικότατο συνδυασμό !

Δοκίμασε το τυρί cottage με τους παρακάτω τρόπους :

 • Σε φρέσκια σαλάτα μαζί με παξιμάδια ολικής αλέσεως ή κρουτόν

 • Σε σαλάτα ζυμαρικών με διάφορα πολύχρωμα λαχανικά και αβγό

 • Σε dip μαζί με γιαούρτι ως σνακ για ταινία με στικς λαχανικών

 • Ως άλειμμα στο ψωμί σου μαζί με μέλι ή μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς

 • Στην ομελέτα σου με διάφορα λαχανικά και ψωμί ολικής αλέσεως

 • Ως προπονητικό γεύμα μαζί με τα φρούτα ή τα λαχανικά σου

 • Ως extra boost πρωτεΐνης όταν νιώθεις έντονη πείνα ή λιγούρα

 • Μέσα στην αραβική σου ή στο τοστ σου, αντί για αλλαντικό

 • Σε σπιτικά muffin με καρότο ή άλλα λαχανικά

 • Ως σνακ στο γραφείο μαζί με ντοματίνια και κριτσίνια ολικής αλέσεως

Γνωρίζοντας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ίσως να δώσεις άλλη μια ευκαιρία στο τυρί cottage ή να το αγάπησες ακόμα περισσότερο ! Συνοπτικά, είναι μια επιλογή τυριού χαμηλών θερμίδων, χαμηλού λίπους και αυξημένης πρωτεΐνης. Φαίνεται, επίσης, ότι είναι από τα λίγα τυριά που μπορεί να προστεθεί εύκολα και διαφορετικά σε διάφορα ημερήσια γεύματα !

Δημοσιευμένο στο Fitness Motivation Hellas.