Τώρα που οι περισσότεροι είμαστε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς ή σε κάποια παραλία, το αλκοόλ έχει την τιμητική του. Οι πιο συχνές προτιμήσεις του κοινού αυτήν την εποχή είναι η μπύρα και τα διάφορα είδη cocktail, αν και είναι αρκετοί που προτιμούν και τα ντόπια απεσταγμένα ποτά (πχ ούζο, ρακή).

Σε αυτό το άρθρο και με τα 2 infographic, βλέπουμε ποια είναι η ισοδυναμία μεταξύ των 4 δημοφιλέστερων αλκοολούχων ποτών του καλοκαιριού, αλλά και ποια είναι η συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης στα 2 φύλα.

 

Τι Είναι η Συνιστώμενη Μερίδα Κατανάλωσης  ;

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί  έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με τον ορισμό και την περιγραφή της κατάλληλης μερίδας αλκοόλ. Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς και ελληνικές συστάσεις από τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, η συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης περιγράφεται ως :

 

Αν είσαι γυναίκα, μπορείς να πιεις μέχρι 1 – 2 ποτά /ημέρα

Αν είσαι άντρας, μπορείς να πιεις μέχρι 2 – 3 ποτά /ημέρα

Αν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους : μέχρι 2 – 3 ποτά / εβδομάδα

 

Αυτή η συχνότητα κατανάλωσης είναι επιτρεπτή και ωφέλιμη, αν δεν παρουσιάζεις κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αντιθέτως, αυτό το μέγεθος μερίδας μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου με την ευεργετική δράση της αιθανόλης (αλκοόλ) στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην ψυχολογία σου.

Στην περίπτωση που βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, όμως, απαιτείται ιδιαίτερη εξατομίκευση, καθώς είναι πιθανό το αλκοόλ να αναστρέψει την προσπάθεια σου. Η κατανάλωση 2 -3 ποτών την εβδομάδα φαίνεται να είναι ωφέλιμη χωρίς να επηρεάζει τον ρυθμό απώλειας σου !

 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε κάθε ημέρα αυτήν την ποσότητα, αλλά ότι μέχρι εκείνη την μερίδα δεν επιβαρύνεις το σώμα σου από το αλκοόλ !

 

 

αλκοόλ και θερμίδες

Ποια Είναι Η Μερίδα μου ;

 

Η μερίδα του αλκοόλ καθορίζεται από τα γραμμάρια αιθανόλης που περιέχονται στην κάθε ποσότητα. Επομένως, έχουμε :

 

1 μερίδα κρασιού = 125 ml = 1 ποτήρι

1 μερίδα μπύρας = 330 ml = 1 κουτάκι

1 μερίδα απεσταγμένου ποτού (ούζο, τσίπουρο, ρακή, βότκα) = 40 ml = 1 μικρό ποτήρι

1 μερίδα απεριτίφ = 80 ml

Επομένως, μπορείς να ορίζεις την μερίδα σου με βάση αυτές τις 3 ισοδυναμίες !

 

μερίδα στο αλκοόλ

 

Θερμίδες Και Αλκοόλ

 

Το κεφάλαιο οι θερμίδες στο αλκοόλ μοιάζει ατελείωτο. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν την κατανάλωση του φοβούμενοι ότι θα προσλάβουν πολλές θερμίδες, αλλά δεν φροντίζουν να περιορίσουν άλλα είδη τροφίμων νομίζοντας πως δεν έχουν πολλές θερμίδες, πχ πατατάκια !

Η αλήθεια είναι πως όλες οι μορφές αλκοόλ σου προσφέρουν τις λεγόμενες ‘κενές’ θερμίδες, δηλαδή θερμίδες με μικρή ή μηδαμινή θρεπτική αξία. Ταυτόχρονα, όλα τα είδη αλκοόλ περιέχουν ‘πυκνές’ θερμίδες, δηλαδή 1 μερίδα αλκοολούχου ποτού σου αποδίδει αρκετές θερμίδες για την μερίδα του συγκριτικά με άλλα τρόφιμα.

Το πιο σημαντικό για το αλκοόλ και τις θερμίδες του είναι πως απαιτείται μέτρια κατανάλωση του για να μην αυξηθεί το βάρος σου. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης το είδος του φαγητού που συνοδεύει το αλκοόλ. Τις περισσότερες φορές το αλκοόλ συνοδεύεται από τηγανητά, μεζεδάκια, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και τα σχετικά, άρα το θερμιδικό φορτίο αυξάνεται λόγω του φαγητού και όχι απαραίτητα λόγω του αλκοόλ.

Κατά μέσο όρο, 1 μερίδα αλκοόλ αποδίδει από 100 μέχρι 250 θερμίδες, με τα cocktail να αποδίδουν μέχρι και 300 θερμίδες ! Επίσης, κοιτάζοντας το 2ο infographic η μπύρα φαίνεται να αποδίδει περισσότερες θερμίδες (συχνός διατροφικός μύθος !) , αλλά η ποσότητα σε αυτές οι θερμίδες είναι η μεγαλύτερη, άρα στην πραγματικότητα αποδίδει λιγότερες θερμίδες στην μερίδα της.

 

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να κρατήσεις 2 συμπεράσματα για το αλκοόλ !

– Όλες οι διεθνείς συστάσεις καταλήγουν στο ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία σου, σε  συνδυασμό πάντα με ισορροπημένη διατροφή !

-Απαιτείται προσοχή στα συνοδευτικά του αλκοόλ, ώστε να απολαμβάνεις τα μέγιστα οφέλη του αλκοόλ χωρίς περαιτέρω αύξηση θερμιδικού φορτίου !